Peter- Slovensko píše:
Dotaz možno skôr pre Jardu????.... prečo tých Litovcov a Estoncov radšej nepozvete na zraz veľkých moskvičov, obzvlášť, ked toto je dnes už zraz šlapacich aut , oni maju záujem hlavne o velké moskviče, je síce pravda, že takto sa ľahšie p. Adamkovi vyjednáva s kompetentními, ked má medzinárodnú účasť, ale je to už v podstate zabehnuté a myslím, že by si to už ani nevšimoli, že tam neboli
, Pavel to proste spravil tak ako by ten zraz mal vypadať
Možno je to aj dotaz pre p. Adámka, vzdať sa v podstate lukratívnych návštevníkov a ešte pravdepodobne bude musieť robiť aj tlmočníka, lebo neviem či sa s nimi dakto dohodne Estonci to je skoro fínština, čo vy na to a mohli by sa vyjadriť aj všetci čo majú veľký moskvič
zdravím Tě Peter. Litevci , Lotyši, Estonci - generace ,která je v současné době dospělá /momentální majitelé velkých Moskvičů/ ještě Rusky umí.V některých případech se mi ale zdá , že moje znalost ruštiny je na vyšší úrovni než jejich. V žádném případě to nemyslím jako vytahování se, chci říci , že pro některé to je skutečně cizí a velmi náročný jazyk. Pro nás je to jazyk poměrně snadný,velmi podobný. Co je ale horší , jejich mladá generace děti/ již rusky neumí a neučí se ruštinu.
Velké Moskviče - již jsem o této problematice také přemýšlel. Tato otázka je ale poměrně složitá. Tak jako v našem případě , základ účastníků naší akce jsou majitelé velkých Moskvičů, kteří pro své děti sehnali a opravili Moskviče šlapací.Ti přijedou s malým Moskvičem a stavovská hrdost /pokud to technický stav dovolí/ nedovolí aby přijeli s jinou značkou auta než s Moskvičem. Tím již máme v Náchodě první velké Moskviče /jsem rád , že přijedou/.Pokud máme zájem o zahraniční účastníky , obracím se na kluby Moskvičů a situace se opakuje. V případě, že malého nemají a narazí tímto způsobem na kolegy v Česku a chtějí se podívat , je těžké jim napsat, že nemám zájem.
Další malý problém je v tom , že při velkých vzdálenostech - i 1200 km jedna cesta , se jim musíme alespoň trošku věnovat a něco maličko ukázat. Zajistíme jim ubytování /platí si sami/ , např v r.2012 jsme na ně čekali v noci - přijeli na hranici asi v 0.40 v noci a zavedli jsme je na ubytovnu a asistovali jsme při jejich ubytování. Přijíždějí den před naší akcí.V tuto dobu se jim věnujeme , provedeme /projedeme / po nejbližším okolí - bunkry,adršpašské skály, večer posezení třeba u ohně a trošku si popovídáme - apod. Pokud zůstanou ještě nějaký den tak např. Krkonoše.Toto vše se mi zajišťuje podstatně snadněji doma , kde mám zázemí , kde mám mnoho známých.
Přijíždějí s nimi i jejich manželky, přítelkyně i větší děti . U žen to musíme brát tak , že to je jejich tolerance k Moskvičům a ne jejich koníček. Rádi se projdou po městě , po obchodech. Srazy velkých Moskvičů jsou v přírodě , v kempech - MNĚ OSOBNĚ SE TO MOC LÍBÍ , MÁM RÁD KOMORNÍ PROSTŘEDÍ NAŠICH SRAZŮ. Například Egidius z Litvy zde byl dvakrát na srazu a jednou se u nás zastavil doma. Tam je suituace již maličko jiná ,v podstatě zná jak to v Česku vypadá a návštěva se stává víc osobní. Tam by asi komorní /kamarádské prostředí / bylo namístě. Časem to třeba samo přeroste na tuto úroveň. Pokud přijedete již v pátek a projedete se s námi kolem Náchoda ,posedíte s námi večer , je možné navázat skutečné kamarádství, popovídat si a tuto možnost nadhodit.Mohou potom přijet za kamarády s velkými Moskvič /na sraz/ a ne na "atrakci" s malými Moskviči.
Muromec